Asociatia Recolamp, organizatie non-profit fondata de General Electric, Osram Romania si Philips Romania, a colectat si reciclat anul trecut 520 de tone de deseuri de echipamente de iluminat, inregistrand o crestere de peste 350% a cantitatii de deseuri gestionata fata de 2011, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul asociatiei.
In 2012, Recolamp a reprezentat 145 de producatori romani care respecta legislatia de mediu prin transferul obligatiilor legale de gestiune a deseurilor de echipamente electrice si electronice catre asociatie. In numele lor, organizatia a operat propriul sistem national de colectare, reusind astfel sa asigure reciclarea a peste 520 de tone de becuri si corpuri de iluminat.
“Recolamp atinge tinta de reciclare de 40%. Am inceput aceasta ”calatorie” in 2007 iar cei 5 ani de investitii si continua dezvoltare, au creat premisele ca azi sa ne putem indeplini obligatiile. Strategia noastra in 2012 a constat in cresterea colectarii atat pentru corpuri de iluminat, cat si pentru surse. Partenerii nostri colectori sunt mai motivati sa identifice deseurile de corpuri, datorita faptului ca acestea au valoare economica. In paralel, am continuat sa investim pentru a colecta din ce in ce mai mari cantitati de lampi – deseuri cu valoare economica negativa. In ceea ce priveste acest tip de produse, colectarea se realizeaza mult mai anevoiois, este inca nevoie sa dezvoltam infrastructura, consumatorii finali trebuie sa fie informati cu privire la necesitatea gestiunii speciale a acestui tip de deseu periculos”, a declarat Béla Kovács, director general al Recolamp.
Principalele activitati ale Asociatiei in 2012, s-au concentrat pe dezvoltarea si implementarea proiectelor menite sa genereze cresterea cantitatilor colectate. Principalele arii de interes au fost activarea locatiilor care au un protocol de colaborare cu Recolamp pentru ridicarea gratuita a deseurilor de surse de lumina, in sensul determinarii lor sa colecteze selectiv si sa predea deseurile generate si identificarea de noi generatori relevanti.
“Am incercat sa fim in contact permanent cu generatorii de deseuri. I-am sunat, i-am vizitat, am desfasurat campanii in cadrul carora am oferit prin tragere la sorti premii <verzi> – biciclete, celor care au folosit sistemul nostru national de colectare si ne-au predat deseurile de becuri si neoane pe care le genereaza. Proiectul <Ziua verde in organizatia ta> pe care l-am implementat in parteneriat cu Asociatia Ecotic si cu sprijinul Ministerului Mediului si al Garzii de Mediu, reprezinta exemplul perfect pentru modul in care am incercat sa comunicam integrat si accesand toate canalele de comunicare disponibile despre faptul ca este usor si gratuit sa gestionezi corect deseurile de surse de lumina prin parteneriatul cu Recolamp” a declarat Roxana Sunica, directorul de marketing al asociatiei.
In 2012, Recolamp a avut un venit de 6,12 milioane lei, reprezentat de aplicarea Timbrului Verde in valoare de 0,9 Lei (plus TVA) celor 6,8 milioane de unitati de echipamente de iluminat puse pe piata din Romania de catre participantii Recolamp in 2012. In comparatie cu 2011, piata de iluminat s-a mentinut la acelasi nivel.
“Administrand bugete similare celor din 2011, a trebuit sa colectam mult mai mult. Economiile vin si in mod natural datorita faptului ca investitiile importante in infrastructura, producerea si amplasarea de containere de colectare si campaniile de comunicare s-au realizat deja in anii anteriori. Dar, de asemenea, ne-am concentrat pe optimizarea costurilor directe si indirecte, alegerea cu atentie a proiectelor pe care sa le implementam, cresterea randamentului investitiei realizate in dezvoltarea retelei de colectare constand in peste 8.500 de locatii. In acest moment, 37% din aceste companii ne-au predat cel putin o data deseuri, astfel ca mai este suficient loc de imbunatatire a rezultatelor in ceea ce priveste colectarea surselor de iluminat in anii urmatori” a adaugat Kovács.
Totodata, sub sloganul: „Doua tari, un scop, succes comun!”, Recolamp Romania si Electro-Coord Ungaria au implementat in 2012 programul „Reducerea poluarii cu substante toxice prin imbunatatirea managementului deseurilor de surse de lumina in judetele de la granita dintre Ungaria si Romania”.
Datorita acestei finantari, cele 4 judete aflate la granita Romaniei cu Ungaria au beneficiat de investitii importante in infrastructura de colectare, containere, campanii de informare. De asemenea, o fabrica a fost construita in Ungaria, pentru a asigura reciclarea deseurilor colectate din zona de proiect. (A.D.)